Gamlestaden 18:7

Gamlestaden 18:7

Här kan man läsa om och se bilder från föreläsningen om aktivitetsbaserade kontor och rundturen på Gamlestadstorg 1

04 september 2018 17:30

23 juli 2018

02 september 2018

Studiebesök på förskoleförvltningens nya lokaler på Gamlestads Torg.

 

30 anmälda, 24 kom.

Ulf Högberg, projektledare för projektet från skolförvaltningen och Gunilla Granlund från SHAPE arkitektbyrå gav deltagarna en bild i processen att skapa ett aktivitetsbaserat kontor för 400 medarbetare. Kontoret är inrymt i Platzers nya byggnad på Gamlestads Torg, i bottenvåning finns ett nyinvigt resecentrum och flertalet caféer, och kiosk. Området kommer att bli en ny knutpunkt för tåg och spårväg i östra Göteborg.

Uppdraget bestod i att hitta och hyra in lämpliga lokaler för 400 personer från 10 olika stadsdelsförvaltningar, goda kommunikationer och aktivitetsbaserad kontorslösning var ett krav och tidplanen mkt pressad.

Den förändring av arbetssätt som det aktivitetsbaserade kontoret innebär krävde en informationsinsats där arkitekt och projektledare har jobbat intensivt med att ta fram lämplig utformning och att på bästa sätt åskådliggöra det genom workshops och även bjuda in till studiebesök under arbetets gång.

Kontoret innehåller tre zoner, den "tysta" zonen, "Mellan" zonen eller den "aktiva" zonen, I samtliga zoner finns skrivbord med en eller två skärmar, soffor, fåtöljer, ståbord och konferensytor. Respektive medarbetare har eget skåp för sitt arbetsmaterial

Totalt 115 konferensrum i varierande storlek, de allra flesta utrustade med TV-skärmar.  Ett skrivbord kan ha hade en eller två skärmar. Totalt fanns det 688? "rumpplatser" på kontoret.

Det ställdes mkt frågor, framför allt kring hur det nya arbetssättet hade tagits emot. Eftersom lokalerna var delvis inflyttade vid studiebesöket så återstår utvärderingen.

 

Text Ann- Charlotte Hellman

Foto: Ann- Charlotte Hellman

         Viveka Nylén