Göteborgs bryggerimuseum 17:V1

Göteborgs bryggerimuseum 17:V1

Här kan du läsa om och se bilder från veteranernas besök till Göteborgs bryggerimuseum och tillhörande bryggeri.

14 mars 2017 11:45

23 februari 2017

10 mars 2017

Drygt 25 personer från BTF:s Veteraner besökte den 14 mars 2017 Göteborgs Bryggerimuseum och Göteborgs Nya Bryggeri på J.A. Pripps Gata i Västra Frölunda. Museet och bryggeriet finns nu i de lokaler där Pripps Frölundabryggeri låg mellan 1976 och 2002.

Vi togs emot av Nina och Marc Rothausen från Göteborgs Nya Bryggeri och fick en visning av museet och en beskrivning av bryggeriverksamhet i Göteborg och framför allt Pripps Bryggeri.

Johan Albrecht Pripp föddes i Göteborg 1795. Han var bryggare och företagsledare och tog 1828 över Brembergska bryggeriet på Stampen. Detta var starten till det som blev Pripps Bryggeri. 1927 slogs J. W. Lyckholm & Co ihop med Aktiebolaget J. A. Pripp & Son och ett nytt företag, AB Pripp & Lyckholm, såg dagens ljus. 1928 övertog Aktiebolaget P & L det Carnegieska Porterbruket och så småningom även Apotekarnes.

Göteborgs Bryggerimuseum

När Pripps lämnade det centralt belägna bryggeriet på Stampgatan och flyttade till anläggningen i Västra Frölunda i mitten av 1970-talet medtogs föremål som samlats under åren från Pripps, Lyckholms och Carnegie bryggerier och dessa föremål blev grunden till bryggerimuseet.

Göteborgs Bryggerimuseum vittnar om gedigen bryggartradition. Samlingarna är unika i Sverige och presenterar blandande inslag av bryggeriverksamhet, ölkultur, industriell utveckling, arbetarkultur och folkliv.

Bryggerimuseet består av många mycket fina bryggerirelaterade föremål, foton och bilder. Det är en sevärd utställning som omfattar historisk produktionsapparatur som tappnings- och korkmaskiner, propageringsapparat, jästpressar, ölfilter, mälteriutrustning, blöthjul, flasktransportör, gamla backar, tunnor och emballage förutom många andra produktionstekniska inslag.

I museet kan man också se reklammaterial från 1890-talet och framåt utförda för de göteborgska bryggerierna av bl.a. Albert Engström.

Göteborgs Nya Bryggeri

Tidigare anställda träffas och är aktiva i föreningen Prippklubben. Man skapade 2008 stödföreningen Göteborgs Ölinvest i syfte att bidra till etablerandet av Göteborgs Nya Bryggeri. Föreningarna har lyckats och efter 13,5 år av dyster torka bryggs det återigen gott öl på J.A. Pripps Gata, fast inte riktigt i samma skala som i det forna storbryggeriets dagar. Göteborgs Nya Bryggeri är ett hantverksbryggeri som räknar sig till den växande skaran av svenska småskaliga öltillverkare. Göteborgs Nya Bryggeri inryms nästan helt och hållet i det forna Frölundabryggeriets hjärta, brygghuset, och i den inre delen av den före detta jäs- och lagertank-källaren.

De första 10 åren, fram till 2015, bryggdes ölen i samarbete med Grebbestad Bryggeri. Nu när bryggeriet i Västra Frölunda är i full gång finns ett stort antal lokalbryggda öl i sortimentet.

Göteborgs Nya Bryggeri gör olika sorters starköl som säljs på systemet i Göteborgs-området. I februari 2016 började bryggeriets första folköl att dyka upp i livsmedelsbutiker i och runt Göteborg och en lättöl är på gång. Vi fick var sitt glas av Göteborgs Nya Starkpilsner som smakprov.

Besöket på Bryggerimuseet och Göteborgs Nya Bryggeri slutade på bryggeriets pub. Det är den bevarade interiören och möblerna från den klassiska Ölstugan Z som en gång i tiden låg på Bangatan vid Stigbergstorget och drevs av fröken Greta Hansson i 41 år. 1962 då huset i vilket ölstugan under 80 år varit belägen skulle rivas, tillvaratogs interiören av säljkåren hos Aktiebolaget Pripp & Lyckholm. Även ölstugan Z flyttades från Stampen och byggdes upp i museet i bryggeriet i Västra Frölunda.

Efter besöket intogs en god lunch i bryggeriets matsal.

Text och foto: Inger Skogsberg