Grimetons radiostation 14:V3

Grimetons radiostation 14:V3

Här kan du läsa om utflykten till Grimeton samt se lite bilder därifrån.

24 september 2014 08:20

17 juni 2014

10 september 2014

Hej glada veteraner !

Höstutflykten blev verkligen lyckad - lite regn innan resan startade samt i Horred därefter uppehållsväder hela dagen.

Vår chaufför Inger, som kom från Hajom, valde små smala vägar på nervägen ända till Öströö, vilket gav de flesta av oss en ny syn på norra Halland.

Vi började med att åka till Horreds linneväveri, där vi fick det obligatoriska - kaffe och nybakad fralla med ost och skinka. Under fikastunden informerade en guide oss och visade ett bildspel. Fabriken startade redan 1692, då med en kvinnlig VD, hon var samvetsgrann och noggrann och hela produktionen gavs en bra start. 1850 infördes jacquardvävmaskiner, som idag med sin datorstyrning glädjer oss med massor av mönster i regnbågens alla färger.

Vi gick runt i fabriken och imponerades av hur snabbt det gick att väva fram t ex en handduk, med alla kolorerade trådar matade i kors och tvärs, här vävdes 3 parallellt med varandra.

Därefter blev det shopping det handlades till höger och vänster och vi fick alla en diskhandduk som present.

Öströö fårfarm var nästa mål, där vi serverades en god lammgryta, gjord på olika lammköttbitar.

Till kaffet kom ställets ägarinna, sedan 1987, och informerade oss om gårdens alla förutsättningar.

De har drygt 500 får och 11 kor av rasen Highland Cattle. De har ett eget slakteri, så de tar hand 

om allt kött själva. Det betyder att köttet inte lämnar gården förrän vi och andra privatpersoner kommer dit och handlar. Färskt kött finns att köpa under tidiga hösten samt under påsk, dessemellan får vi nöja oss med fryst kött samt korvar och pastejer av olika slag. Ovan på köttboden ligger det en hantverksbod, där fårens pälsar tas tillvara på många olika sätt.

Även här blev det lite shopping av allehanda slag.

Nu fortsatte vi mot resans huvudmål - världsarvet Grimetons radiostation. Den kom med 2004 för att den var den enda kompletta kvarvarande långvågsändaren från 1900 - talets början. Även här började guidningen med en kort information innan vi fick se en film om stationens utveckling.

Efter kom det mer information från guiden samt en visning av själva hjärtat av Grimeton - all maskineri. Radiostationen är en del i ett stort världsomspännande nät av långvågsstationer, med moderstationen placerad utanför New York. Ernst Alexandersons långvågsgenerator var den tidens högteknologi som alla stationer utrustades med. Från Grimeton hade radiovågorna fri väg över haven till Nordamerika, därför är den placerad här. De 6 antenntornen är 127 meter höga och har överst en tvärarm som är 46 meter bred.

Radiostationen invigdes i början av 1920-talet och än idag kan meddelande med radiosignalen SAQ mottagas vid speciella tillfällen på frekvensen 17.2 kHz. Naturligtvis kan även kortvåg sändas härifrån.

 

Åter till Göteborg med önskan om att ses på Emigrantmuseet.

 

Text Carin Abrahamson

Bilder Inger Skogsberg