Malmö Köpenhamn 11:V3

Malmö Köpenhamn 11:V3

BTF´s veteransektion har varit i Malmö/Köpenhamn den 19-20 augusti, läs mer här!

19 augusti 2011 00:00

27 juni 2011

15 juli 2011

BTF veteranernas resa till Malmö/Köpenhamn den 19/20 augusti 2011

Fredag morgon klockan 07.00 lämnade vi Göteborg för vår höstresa.

Efter ett kort stopp i Kungsbacka fyllde vi upp bussen och blev 49 st. glada BTF-veteraner.

Vid Halmstad Arena tog resans ordinarie chaufför Mikael över ratten.

I Ängelholms Hembygdsparkkom första stoppet och vi bjöds på kaffe och fralla. Belåtna fortsatte vi ner till resans första besöksmål dvs. Malmö.

Vid Malmö Central klev vår guide Mia på och vi körde genast till Västra Hamnen, där vi, utöver alla färdigbyggda och inflyttade kontor och bostäder, möttes av byggkranar, så många till antalet att kändes länge sedan vi hade sett något liknande. Centralt i Malmö - som man ju måste kalla Västra Hamnen - upplevde vi ett mycket expansivt arbete. Längst ute vid Öresund hade man anlagt en ny badstrand. Därifrån såg vi över till Norra Hamnen - ett nytt färjetrafikområde, som var uppbyggt på de massor som man schaktat ut vid anläggning av Citytunneln. Malmö tänker mycket ekologiskt och många av de nya byggnaderna hade gröna tak av sedum.

Vi for vidare på en sightseeingtur genom Malmö stad till Triangeln och Citytunnelns nyanlagda järnvägsstation . Det var spännande att se hur konstnären hade tagit tillvara många symboler, infälla som ett orientaliskt mönster i nedgångarnas golvytor.

Citytunneln har förkortat avstånden i Malmö och dess kontakt med Köpenhamn.

Den är 6 km lång och har 3 stationer - Malmö Central, Triangeln och Hyllie innan spåret så småningom ansluter till det befintliga för vidare färd över bron till Danmark

Det tar knappt 10 min från Malmö Central till Hyllie som är nästa stora nybyggnadsområde. Här finns den redan färdigställda Malmö arena.

Citytunneln började byggas i mars 2005 och invigdes den 12 december 2010.

Kostnaden slutade på ca 8,5 miljarder vilket nästan var 1 miljard billigare än budget.

Vi åkte dock vår egen buss dit ut och väl ute på Malmö Arena fick vi en efterlängtad lunch i Restaurang Percy.

Malmö Arena var en upplevelse - på något sätt kändes det som ishockeyrinken var det lilla.

Även om vi under den guidade rundvandringen fick lära oss hur svårt det är att göra bra is.

Arkitekter har varit Mats Matsson, Gert Wingårdh och Hannu Helkiö.

Anläggningen fungerade mer som ett allmänt socialt centrum för idrottsevenemang - naturligtvis hockey även handboll - samt många andra föreställningar balett, musik mm. Mässor och konferenser är också en stor del av verksamheten.

Inom fastigheten finns 2 st. hockeyrinkar (huvudarena och träningshall), 2 restauranger

4 barer, 20 kiosker och nära 400 toaletter. Runt arenan finns 70 loger i varierande storlek.

Arenan rymmer 13 000 vid en hockeymatch; för andra föreställningar finns ett maxantal på 15 500 platser - beroende sig på scenens placering och storlek.

Det finns konferenslokaler - utöver de 1250 platserna som finns i logerna - för max 2000 vid bord sittande personer.

Byggnaden började byggas i januari 2007 och invigdes den 6-7 november 2008

 

Hyllie skall verkligen bli Malmös nästa stora stadsdel, utöver Malmö Arena byggs ett stort köpcentrum - Emporia - som skall stå klart våren 2012. Vid Hyllie vattentorn kommer det bli en stor vattenpark. Emporia skall innehålla ett 80 000 m2 köpcentrum och på taket skall en stor park anläggas. Även här är Gert Wingårdh inblandad. Investering beräknas gå på 3,5 miljarder. Planeringar och påbörjade byggen inom Hyllie finns dessutom för bostäder hotell kontor mm.

 

 

Helt slut efter alla dessa stora projekt tog vi oss över till Danmark på ytterligare ett stort projekt Öresundsbron. Denna vackra bro började byggas 1995 och invigdes den 1 juli 2000. Hela förbindelsen är 16 km lång varav bron är knappt 8 km och tunneln vid Danmark är 3,5 km.

 

Väl över i Danmark gjorde vi en bussrundtur på Amager. Först åkte vi igenom den nya stadsdelen Örestad, där arkitekterna utmanar varandra med mer eller mindre spektakulära byggnader - kontor, bostäder, gymnasium, universitetsbyggnader mm.

Danmarks Radio har placerat sitt nya säte här ute och intill finns ett helt nytt konserthus.

Efter det moderna åkte till den ´gamla` delen av Amager och kom fram till vårt hotell Quality Airport Hotel Dan

Under kvällens gemensamma middag delade vi ut priset ut till dem som vann tävlingen i bussen på vägen ner till Malmö - Sylvia och Lars-Erik Hedberg.

Vi hade även lite musiktävlingar - flest melodier på en given text - här flödade verkligen allas inspiration. Dessutom var några uppe och framförde vitsar av olika kvalité.

Efter en lång dag kändes det bra att få gå och lägga sig i en skön säng.

 

Lördag morgon vaknade vi till strålande solsken och efter god frukost gav vi oss iväg med bussen - vi for utefter Amagers kuststräcka upp till centrum av Köpenhamn.

Vi for förbi SE bankens nya kontorshus, Köpenhamns hamnbad, Dansk Nykredits nya kontor (som bara har 3 kontaktpunkter ner mot marken), Den svarte diamant m.fl.

Snart var vi framme vid Det nya Skuespilhuset, vackert placerat nere vid och över vattnet, snett emot Operaen. Här steg vi av och fick 1 dryg timmes guidad rundvisning.

Byggnaden stod färdig november 2007 och har en yta på 20 000 m2; stora scenen 650 platser, portscenen 200 platser och lilla scenen 100 platser. På stora scenen är antalet platser statiskt, men i de 2 små kan omdisponeringar göras för varierande placeringar av publik och scen. Byggkostnaden var 900 miljoner Danska kronor .

Teatern ingår i det Kongelige Teater, där utöver Skuespilhuset även Operaen och den Gamle Scene samt Produktionshuset ingår.

Vi var alla mycket imponerade av byggnaden. Väggarna, med den snygga murningen, ansluter väl mot bevarade hamnmagasin med sin gråsvarta kulör.. Stenen har getts special dimensioner och är gjord av engelsk lera (den danska kan inte ge så mörka stenar).

 

Efter några timmars fritid samlades vi åter och åkte utmed den vackra Strandvejen till Louisiana. På vägen dit passerade vi igenom Tuborgs gamla industriområde, även där byggs det med frenesi både bostäder och arbetsplatser i spektakulära byggnadsutformningar.

Väl framme på Louisiana släpptes vi åter fria för egen rundvandring.

Hela byggnaden år fantastisk bara den, skulpturparken bjöd på sitt bästa med hjälp av det underbara vädret och de 2 specialutställningarna var intressanta.

Den ena var av David Hockney - Jag ritar på min Ipad.

Den andra hette Living och var ett hopkok av arkitektur, konst mm. Jag läste en förklaring:

´Living är en levande och tänkvärd mosaik av intryck av världen där vi uppehåller oss idag.`

 

Resans avslutning skedde på Humlebaeck kro där vi bjöds på smörrebröd och öl/vin.

 

Mätta och glada efter en lyckad resa var det bara hemresan kvar - via färja Helsingör- Helsingborg. På utsatt minut anlände vi till Göteborg och efter sedvanligt kramkalas försvann alla hem till sig med sina minnen av resan.

 

Tack för trevligt sällskap / Carin