Partille Arena 15:9

Partille Arena 15:9

Här går det att läsa om och se bilder från besöket till Partille Arena.

25 augusti 2015 17:30

03 augusti 2015

21 augusti 2015

Multiarenan tar form

För två år sedan togs det första spadtaget för Partille Arena, som nu är inne på slutspurten inför invigningen 2016. Arenan kommer innehålla idrottshall för skol- och föreningsidrott, scen för kulturevenemang, restaurang, bowling, gym, konferenslokaler och kontor.

Den gamla Darosfabriken som tillverkade kolvringar till båtmotorer revs för många år sedan, och därefter har tomten i centrala Partille legat öde. Fram till bara för ett par år sedan var det en igenvuxen och oattraktiv yta. Idag står den nästintill färdigbyggda Partille Arena på samma plats, något som du omöjligt kan ha missat om du befunnit dig i Partille den senaste tiden. Den massiva byggnaden med den säregna välvda formen bredvid motorvägen drar definitivt blickarna till sig. Peter Frändberg har varit projektledare sedan projektstarten 2012 och han menar att de största utmaningarna med bygget nu är över.

- Nu har vi tätt tak och tätt hus, så det är inget kvar som kan störa utifrån. Vi sköter oss själva, väder och vind kan inte påverka längre, säger Peter Frändberg.

När allt är klart finns både pub och bowlinghall, en idrottshall för skolidrott och föreningsliv med mera i arenan som mäter nästan 19 000 kvadratmeter. Den mest speciella delen är dock själva arenadelen, med något så ovanligt som en fast scen. Tanken med den fasta scenen är att man snabbt ska kunna växla från idrottsevenemang på dagen till kulturevenemang såsom konserter på kvällen.

- Vi har utrustat den fasta scenen för att Håkan Hellström ska kunna spela där, så det ser jag fram emot ifall han kommer göra! Säger Peter Frändberg.

Rent publikmässigt kommer Partille Arena rymma cirka 4000 åskådare vid idrottsevenemang och cirka 5000 vid kulturevenemang, vilket är emellan Lisebergshallen som rymmer 2000 personer, och Scandinavium som kan ta emot 12 000 personer. Men innan arenan kan fyllas med publik ska de sista delarna färdigställas, och sedan sker slutbesiktning under våren. Invigningen beräknas äga rum i september 2016.

- Det känns spännande och förväntansfullt att få se resultatet av det som man jobbat med i många år, säger Peter Frändberg.

Fakta Partille Arena:

Cirka 18 700 kvm
140 meter lång, 56 meter bred, 20 meter hög
4000 sittplatser (cirka 5000 vid kulturevenemang)
Partillebo är fastighetsägare samt förvaltar arenan
Projektledare: Peter Frändberg, PEFAB Projektledning AB
Byggledare: Karin Palm, White Arkitekter AB
Arkitekt: Christer Blomqvist, Tengbomgruppen AB i Malmö

Text & Foto:
Sanna Thid Thorén
sanna.thidthoren@rejlers.se