Radiomuseet 15:V4

Radiomuseet 15:V4

Här går det att läsa om och se bilder från veteranernas besök till Radiomuseet i Göteborg.

21 oktober 2015 12:00

31 maj 2015

07 oktober 2015

Vi var ett femtontal entusiastiska BTF-veteraner som besökte Radiomuseet. Det är 1000 proppfyllda kvadratmeter, beläget i Götaverkens f.d. ritkontor på Lindholmen, som står öppen för allmänheten att ta del av.

Museet startade ursprungligen av radioentusiaster i Gårda 1983. Nu har man i sina samlingar över 4000 katalogiserade föremål som man fått genom gåvor från olika håll. Dessa föremål har man delat in i grupperna rundradio, fartygsradio, TV, amatörradio, militär elektronik och studio-radio. Museet drivs av en ideell förening med 600 entusiastiska medlemmar. Många, de flesta pensionärer med ett stort radiointresse och ett förflutet i radiosammanhang, tillbringar en stor del av sin fritid med att reparera, katalogisera och sortera alla intressanta föremål.

Vår guide, Åke Kellin, som är en av dessa engagerade medlemmar, guidade oss med sin entusiasm på en tidsresa från 1800-talets slut till nutid.
Från kristallmottagare via elektronrörets teknik och efterkrigstidens halvledarteknik med transistorernas fantastiska möjligheter till dagens integrerade kretsar.
Från Marconis studier av trådlös överföring med elektroteknik till dagens trängsel i olika frekvensband.
Från Morse, amplitudmodulering (AM), frekvensmodulering (FM) till PoD radio.
Från sjöfartens tidiga kommunikation med Morse-signalering över långvåg via utbyggnaden av våra kustradiostationer till dagens satelittelefoni.
Från de första TV-sändningarna på 1950-talet till dagens världstäckande nät för nyhetsbevakning.

Störst intresse tilldrog sig en amerikansk radiogrammofon från 1931 med automatisk skivväxlare, inbyggd i en fantastisk vardagsrumsmöbel som efter omfattande reparation fungerade utmärkt.
En munter uppskattning rönte påminnelsen om när Kjell Stensson den 1 april 1962 på bästa sändningstid demonstrerade hur man kunde få färg-TV genom att fästa en nylonstrumpa framför TV-rutan.

Utvecklingen av radiovågens möjligheter har varit hisnande och den lär fortsätta att utvecklas exponentiellt. Den streamade tidsåldern med blåtand m.m. har vi bara sett början av och den är av naturliga skäl ännu inte representerad i museet. Med tanke på vad vår generation fått uppleva - vad kommer våra barnbarn att minnas bäst när de i vår ålder tittar tillbaka på sina telekommunikationsliv?

Deltagarna hade mycket att prata om under den påföljande lunchen. 

Text: Mikael Ehrenborg
Foto: Inger Skogsberg