SKF 13:V4

SKF 13:V4

Den 23 och 24 oktober tittar vi på SKF på Hornsgatan 1 i Göteborg. Här kommer en guide visa oss runt i fabriken.

23 oktober 2013 13:30

22 maj 2013

24 oktober 2013

Studiebesök på SKF den 23 och 24 oktober.

 

BTF-veteranernas aktiviteter rullar på. Intresset för studiebesöket på SKF var så stort att vi fick dela upp det på två dagar med ett 20-tal besökare per dag.

 

Våra två guider, Lars Werner och Anders Claesson, kunde på ett fantastiskt sätt berätta SKFs historia som har betytt så mycket för staden Göteborg.

Till en början fick vi se en film som presenterade SKF-s fader Sven Wingqvist som vat tekniskt ansvarig för en textilfabrik som drevs med traditionell axel/rem-teknik. Han konfronterades med de problem som uppstod vid snedbelastningar i lagren och började fundera. På det sättet kläckte han iden om det sväriska radialkullagret som utvecklades 1907. Elva år senare kom det sväriska rullagret, där kulorna är utbytta mot rullar som klarar större belastningar men inte kan användas vid höga varvtal.

 

Sedan dröjde det till 1995 innan man utvecklade nästa generation sväriska rullager, CARB , som genom sin sinnrika konstruktion även klara rörelser i axelns längdriktning.

 

Dessa tre patent är de stora banbrytande pateneten som har utvecklats inom lagertillvekning i världen. Alla är utvecklade inom SKF. SKF har 170 fabriker runt om i världen med sammanlagt 47000 anställda. På fabriken i Göteborg tillverkar man endast rullager för industriellt bruk.

 

Besöket avslutades med en rundvandring i fabriken. Mycket av tillverkningen är helt automatiserat och vi fick se hur rullar och ringar kom till genom alla processer och med enormt små måttoleranser och hur dom till slut monterades ihop till färdiga lager.

 

Text:     Michael Ehrenborg

Foto:     Carin Abrahamson