{
Nyhetsbrev April-21

Intresset ökar för att leva på liten yta i självbyggda tiny houses

De senaste fem åren har intresset exploderat i Sverige för så kallade tiny houses – ofta självbyggda hem, med eller utan hjul, och med alla bostadsfunktioner på en minimal yta. Att bo billigt och mer hållbart har blivit en reaktion mot bostadsbristen och höga bostadspriser, och ett sätt att minska sitt klimatavtryck.

Intresset ökar för att leva på liten yta i självbyggda tiny houses

Ett tiny house kan byggas på en trailer. Eller så kan det stå på en vanlig grund eller på plintar. Det gemensamma är den minimala ytan och att de är byggda för åretruntboende.

Själva livsstilen med att bo i ett tiny house startade som en rörelse i USA på 1980-talet, då som en slags kritik mot överkonsumtionen i samhället. Men i samband med finanskrisen och bostadskollapsen 2008 blev tiny houses ett sätt att skaffa sig tak över huvudet, för många som tvingades lämna sina hem.

– Fenomenet att bo litet är egentligen inte något nytt, både i USA och många länder i Europa finns en tradition av att bo permanent i vagnar i så kallade trailer parks. Men de som bor i sådana områden är ofta resurssvaga och det som är viktigt att poängtera med tiny houserörelsen, inte minst i Sverige, är att man frivilligt väljer att bo på liten yta, att det är ett livsstilsval, säger Lena Falkheden, arkitekt och lektor på Chalmers i hållbart byggande.

Många olika drivkrafter bakom intresset

Sedan fem år har tiny houses även börjat dyka upp i Sverige. I sin roll som lärare har Lena Falkheden haft flera arkitektstudenter som gjort projekt kring små hus, och på Facebook myllrar det av intressegrupper. Bakom utvecklingen ligger flera saker, tror hon – dels bostadsbristen och de höga bostadspriserna, dels omställningsrörelsen till ett mer hållbart och klimateffektivt samhälle. Genom att bo på en mindre yta får man också pengar över till annat, och kan gå ner i arbetstid för att utveckla andra sidor av livet.

–  Det finns många olika drivkrafter, inte minst att man får vara kreativ och medskapande. Tiny houses är ofta kopplat till självbyggeri och att man vill ge en egen karaktär åt huset. Det är också vanligt att man använder återbruksmaterial för att hålla nere kostnaderna och minska sitt klimatavtryck.

Finurliga lösningar för förvaring

Själv har Lena Falkheden ett tiny house på 18,6 kvadratmeter på sin tomt i Bottna vid Gerlesborg i Bohuslän. Där bor hennes son med sambo och två katter. Just det här huset har utedass och utomhusdusch, men de flesta väljer att inreda med alla bostadsfunktioner. Många triggas av utmaningen att skapa flerfunktionella möbler och finurliga lösningar för förvaring.

– Man ska kunna laga mat, gå på toaletten, ta en dusch, sitta och jobba, slappa och sova. Det handlar om att skapa ett bra boende på en mindre yta. Men om man bygger flera småhus tillsammans, kan man välja att ha toaletter med mera i gemensamma utrymmen.

Idag pågår ett projekt med att bygga upp en by med åtta små hus och ett gemensamhetshus i Uddebo utanför Tranemo. Men lagstiftningen som gäller för permanent boende ställer till det för dem som vill dela på vissa ytor. För att få bo året runt måste byggnaden innehålla alla bostadsfunktioner och uppfylla vissa energi- och tillgänglighetskrav.

– Det gör att du inte själv kan välja om du vill ha ett eget kök eller laga mat i en gemensamhetsbyggnad. Därför behöver regelverket för tiny houses ses över, idag är lagstiftningen en gråzon, säger Lena Falkheden.

Fick väga minsta lilla skruv

För en del tiny houseägare är mobiliteten viktig. I den senaste säsongen av teveserien Husdrömmar medverkade ett ungt par som byggde sitt lilla hus på en trailer. Deras dröm var att kunna koppla det till bilen och dra iväg när lusten faller på. Men för att inte överskrida maxvikten för vanligt körkort fick de fick väga allt, även minsta lilla skruv.

Hur ser framtiden ut för tiny houses, kommer trenden att fortsätta växa?

– Ja, det tror jag, dels eftersom utmaningarna med klimat och miljö ökar, dels för att det inte finns några tecken på att bostadsbristen kommer lösas eller att bostadspriserna kommer sjunka. Som en effekt av pandemin har det också blivit uppenbart för flera grupper att man kan arbeta en hel del hemifrån, och därmed frikoppla boendet från arbetsplatsen i större utsträckning.

Text: Paula Isaksson

 

Fakta om tiny houses:

Enligt den amerikanska definitionen är ett tiny houses på max 37 kvadratmeter. Många av de som byggs i Sverige är mellan 15 och 25 kvadratmeter. Om det är ett Attefallshus får det vara max 30 kvadratmeter stort.

 

Lena Falkheden

Visa fler