{
Nyhetsbrev sept -21

Vad är viktigast, patinan eller funktionen?

Ta chansen att lyssna på när Erik Hedborg på Gajd arkitekter den 28 september kl 17.30 försöker bena ut skillnaden mellan rekonstruktion och restaurering.

– Jag ska prata om olika restaureringsideologier, hur man ser på vad som ska bevaras eller inte.

Vad är viktigast, patinan eller funktionen?

I våras avslutade Erik Hedborg, Gajd arkitekter, sin ettåriga påbyggnadsutbildning i restaureringskonst vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. Den 28 september ska han dela med sig av sina nyförvärvade kunskaper till BTF:s medlemmar och prata om vilka olika ideologier som har funnits och finns kring rekonstruktion och reparationsmetoder, alltså hur man vid ombyggnad förhåller sig till det redan byggda.

– Att man använder begreppet ideologi beror på att dessa frågor har varit kulturpolitiskt heta sedan 1800-talet då det uppstod två läger. Det ena tyckte att man skulle förverkliga och förbättra det ursprungliga objektet, det andra lägret ville behålla patinan och ansåg att det var omoraliskt att förändra och förfalska genom förbättringar. De tyckte att originalmaterialen skulle få tala för sig, säger Erik.

 

Många har försökt hitta sätt

En av de stora förespråkarna för att man skulle göra så lite som möjligt vid restaurering var den brittiske konstkritikern John Ruskin, berättar Erik vidare.  Han tyckte att man fick underhålla byggnaden, men om den redan var förfallen skulle man låta den vara kvar som en vacker ruin.

– Men det är ju svårt att säga var gränsen går mellan underhåll och restaurering. Det är många som har försökt hitta sätt att behålla så mycket patina som möjligt för att komma åt Ruskins känsla, men ändå få ett fungerande objekt. Hur det ska lösas är en evig fråga, kan man säga.

Vad tycker du själv, ska man restaurera eller behålla patinan?

– Det beror förstås på objektet, hur höga de kulturhistoriska värdena är. Ta kulturhistoriska hantverkslokaler till exempel, där kanske det är viktigare att installera en ny elinstallation så att hantverkarna kan köra sina moderna maskiner än att bevara patinan, just för att det finns ett värde i att samma verksamhet finns kvar.

  Vad håller du själv på med för restaureringsprojekt just nu?

– Skansens Kronans ombyggnad och där dyker det upp många sådana här frågor. Jag håller också på med ombyggnader av sjuttiotalshus och även om det inte är lika skarpt blir det samma frågor som man ställer sig. Idag har vi också det här med hållbarhet som gör att man vill spara så mycket som möjligt. Då är det bra om man kan få en beställare med på att allt inte behöver vara superpolerat utan att man kan tillåta lite patina.

Text: Paula Isaksson

Var med och lyssna när Erik berättar mer om restaureringar på tisdagen den 28 september klockan 17.30. Föreläsningen sänds digitalt. Anmälan

Bilden på salen är från Vadstena slott och visar stålpelare i den historiska miljön.

 

 

 

 

 

 

Visa fler