{
Nyhetsbrev sept -22

Ökat intresse för stomsystem i trä

Allt fler tillverkare satsar på trästommar fast med olika tekniker. BTF träffade två av dem på Trä & Teknikmässan i Göteborg – IsoTimber och Thoma.

Ökat intresse för stomsystem i trä

Trästommar börjar bli allt synligare på den svenska marknaden. I vimlet på Trä & Teknik på Svenska Mässan träffade BTF Janina Östling, hållbarhetsansvarig på IsoTimber, som tillverkar väggelement med 99 procent trä. Företaget har varit aktivt sedan 2015 och har hittills levererat drygt 160 hus. Flera av dem har uppmärksammats i media, som till exempel den åttkantiga villan i Husdrömmar och Skogsvillan i Grand Designs.

IsoTimbers byggblock består av stående träreglar med frästa spår och en ram runt av solida reglar. Blockens båda sidor täcks av plywoodskivor och standarddimensionen är 120 x 240 centimeter. Tjockleken ligger på 100 eller 150 millimeter.

– Det är viktigt att måtten är standardiserade så att det blir enklare att bygga volymer och återbruka, säger Janina Östling och berättar att byggblocken skruvas omlott så att det alltid blir minst två skikt i ytterväggen.

– Antalet skikt beror på vilket UV-värde kunden vill ha på sin byggnad. Det blir inga generalskarvar rakt igenom och dessutom tejpar vi skarvarna på både insida och utsida.

De spårade kanalerna i elementet är slutna enheter med stillastående luft. Det innebär att väggarna blir både bärande och isolerande. Ingen extra isolering, plast eller vindspärr behövs.

Konstruktionen gör att väggarna kan monteras ner och återbrukas i en ny byggnad.

– Enligt en teoretisk analys som vi gjorde nyligen i EU-projektet Infuturewood tror vi att man kommer kunna återbruka närapå 100 procent av blocken. Det är bara att skruva ur skruvarna och montera ner.

Träet som IsoTimber används kommer från Piteå. Men snart kommer man kunna ta virke närmare ifrån, berättar Janina Östling.

– Vi ska investera i produktionslinjen och siktar på att bygga lite större volymer. Vi kommer också vända oss mot utlandet när vi har byggt upp en större volym i Sverige och Norge.

Trädymlingar som låser fast

Bara några meter bort från IsoTimber står Lars Klasmark på Vadahus, som är återförsäljare av väggstommar i massivträ från den österrikiska tillverkaren Thoma. Här handlar tekniken om trädymlingar som låser fast konstruktionen.

– Vi borrar ett hål från framsidan rakt igenom väggen och kör en dymling igenom. Sedan sitter den där och sväller så att vi får en låsning på hela konstruktionen. Vi använder inget lim och ingen spik, berättar han.

De dymlade väggarna och taken finns i olika tjocklekar och bärigheter. Lars Klasmark visar upp ett block som är 36 centimeter tjockt där insidan har en färdig yta och utsidan kan kompletteras med en isolering av träfiber.

– Många andra tillverkare av träväggar borrar hål och tar in luft i väggen för att isolera, men vi tycker att man försvagar konstruktionen på det sättet. Dagens träfiberisolering är så pass bra att du kan lägga den på utsidan.

Idag finns det omkring 2 000 hus i Europa som är byggda med Thomas trästommar. Än så länge har det varit sparsamt med svenska intressenter, men nu ska det bli ändring på det, säger Lars Klasmark bestämt.

Det är viktigt att allt material som Thoma använder är så stort som möjligt.

– Med pinnar eller restprodukter hade det inte gått att dymla, utan då hade materialet fallit isär. Träet går också att återbruka och det här är så nära det moderna timmerhuset som du kan komma. Det har modern teknologi och en modern tanke.

Text och foto: Paula Isaksson

 

Bilden högst upp till vänster: Lars Klasmark, Vadahus och Thoma

Bilden längst ner till vänster: Johan Engström med ett block från Thoma

Bilden till höger: Janina Östling, IsoTimber

Visa fler